Loonbelastingtabellen en handboek

Loonbelastingtabellen

De loonbelasting/premie volksverzekeringen in de loonbelastingtabellen die u moet inhouden, is gebaseerd op het schijventarief van de Belastingdienst voor de inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen. Er bestaan verschillende tariefschijven voor werknemers die de AOW-leeftijd hebben bereikt, voor werknemers die zijn geboren in 1945 of eerder, en voor werknemers die zijn geboren in 1946 of later. LogiSal maakt gebruik van de tabellen.

Er zijn twee kleuren tabellen:

  1. De witte tabellen. Deze zijn voor loon uit tegenwoordige dienstbetrekking (paragraaf 7.3.2 handboek Loonheffingen).
  2. De groene tabellen. Deze zijn voor loon uit vroegere dienstbetrekking en uitkeringen (paragraaf 7.3.3 handboek Loonheffingen).

De Loonbelastingtabellen vind u op de website van de Belastingdienst.

Via het hulpmiddel loonbelastingtabellen op de website van de Belastingdienst vindt u o.a. ook de groene standaardtabellen, de tabellen voor herleidingssituaties en tabellen voor buiten Nederland (Landenkring, Derde land, België en Suriname of Aruba) en oudere tabellen.

Handboek Loonheffingen

De Belastingdienst publiceert ieder jaar een nieuwe versie van het Handboek Loonheffingen. In het handboek leest u waar u de wet- en regelgeving voor de loonheffingen in het betreffende kalenderjaar.  Maar ook leest u wanneer er sprake is van een dienstbetrekking, hoe u de loonadministratie aanlegt, hoe u premies werknemersverzekeringen en Zvw berekent etc. Het meest recente handboek Loonheffingen kunt u downloaden in .pdf formaat of online raadplegen op de website van de Belastingdienst. Ook vind u hier eerdere handboeken.

Forum Salaris

Heeft u te maken met één of meer salarisadministraties? En heeft u vakinhoudelijke vragen voor de Belastingdienst, UWV en/of uw collega’s?
Meld u dan aan bij het Forum Salaris, een samenwerkingsverband van de Belastingdienst en het UWV. Dé online ontmoetingsplek voor salarisadministrateurs.