Salarissoftware voor accountancy, MKB en DGA

Veelgestelde vragen omtrent vakantiedagen

De vakantieperiode is in volle gang. Werkgevers zitten vaak met vragen omtrent verlof. Hieronder hebben hebben wij veelgestelde vragen op een rijtje gezet.

Mogen werknemers zelf bepalen wanneer ze verlof opnemen?
In principe wel. Tenzij dat problemen oplevert voor uw bedrijf. Bijvoorbeeld als hij een vakantie aanvraagt tijdens een piekperiode. Of als een directe collega van die werknemer in diezelfde periode vakantiedagen opneemt. Uw werknemer mag zijn verlof in losse uren opnemen. Let op: er kan ook een collectieve regeling zijn. Zoals de bouwvak of in het onderwijs.

Mogen uw werknemers vakantiedagen opsparen?
Uw werknemers mogen de wettelijke vakantiedagen meenemen naar het volgende jaar. Maar uiterlijk 1 juli van dat jaar moeten ze opgenomen zijn. Extra vakantiedagen mogen ze wel sparen. Die uren mogen maximaal 5 jaar blijven staan.

Mag u wettelijke vakantiedagen uitbetalen?
De wettelijke vakantiedagen mag u niet gewoon uitbetalen. Uw werknemer moet echt vrij nemen. Behalve als hij bij u weggaat voor deze dagen zijn opgenomen. Dan moet u de wettelijke vakantiedagen uitbetalen. De extra vakantiedagen mag u uitbetalen als u dat afspreekt met uw werknemer.

Datum: 31 juli 2019

 
    
Copyright © 2012- Logihuis b.v.