Wettelijk recht op thuiswerken

Wettelijk recht op thuiswerken

Er komt een wettelijk recht op thuiswerken. De Eerste Kamer heeft daar op dinsdag 14 april met een ruime meerderheid mee ingestemd.
De Tweede Kamer deed dat vorig jaar oktober al. Ook krijgen werknemers het recht hun werktijden flexibel in te delen.

Het wettelijk recht wordt geregeld in een initiatiefwetsvoorstel van CDA en GroenLinks. De wet moet ervoor zorgen werknemers hun baan en zorgtaken beter kunnen combineren, maar het recht op flexibel of thuiswerken is niet absoluut. De wet geeft werknemers het recht om een verzoek in te dienen en legt bij de werkgever de verplichting om daar vervolgens serieus naar te kijken. Afwijzen kan alleen om „zwaarwegende bedrijfsredenen”. „Een simpel ‘zo-doen-we-dat-hier-niet’ volstaat dus niet”, aldus de indieners van de wet.

Het is hun bedoeling dat het voor werknemers makkelijker wordt om een dag thuis te werken, of om hun werktijden aan te passen aan bijvoorbeeld de schooltijden. Alleenstaande ouders krijgen met de wet in de hand meer mogelijkheden voor een goede balans tussen werk en privé, zodat zij zich niet gedwongen hoeven te voelen om minder te gaan werken. Ook mantelzorg wordt door de wet makkelijker. De arbeidsmarkt van negen tot vijf, inflexibele roostertijden, verplichte aanwezigheid op kantoor en lange files in de spits belemmeren veel werknemers daar nu nog in, stellen GroenLinks en het CDA.

 

Datum: 15 april 2015

Op dinsdag 26 september vanaf 08:00 uur vinden er bij de Belastingdienst werkzaamheden plaats, waardoor er tijdelijk geen verwerking plaats zal vinden. De Belastingdienst verwacht dat de verwerking rond 14:00 uur weer opgestart kan worden. Het kan dus zijn dat u tijdelijk later een ontvangstbevestiging van ons ontvangt dan u gewend bent.