Wet DBA uitgesteld tot juli 2018

Wet DBA uitgesteld tot juli 2018

De handhaving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is uitgesteld tot 1 juli 2018.

 

Tot die tijd worden er geen boetes of naheffingen opgelegd wanneer er achteraf toch sprake was van een dienstbetrekking. Kwaadwillenden worden wel aangepakt door de Belastingdienst. Dat zijn zzp’ers en opdrachtgevers die overduidelijk een werkgevers-werknemersrelatie hebben, en dus opzettelijk geen belasting en premies betalen.

De wet DBA is de vervanger van de VAR, de Verklaring Arbeidsrelaties. De wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Maar veel zzp’ers en opdrachtgevers begrijpen de wet niet goed, weten niet zeker of zij er juist mee omgaan of vinden dat hij voor hun bedrijfstak niet werkt.

“Het is goed dat de staatssecretaris de zaak nu verder opschort”, stellen de werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW in een reactie. “Er moet namelijk eerst een goede oplossing worden gezocht en in de tussentijd moeten opdrachten gewoon bij zzp’ers kunnen komen.”

 

 

D.d: 07-06-2017

Op dinsdag 26 september vanaf 08:00 uur vinden er bij de Belastingdienst werkzaamheden plaats, waardoor er tijdelijk geen verwerking plaats zal vinden. De Belastingdienst verwacht dat de verwerking rond 14:00 uur weer opgestart kan worden. Het kan dus zijn dat u tijdelijk later een ontvangstbevestiging van ons ontvangt dan u gewend bent.