Veelgestelde vragen over de WKR
Heeft u de Werkkostenregeling (WKR) nog niet helemaal scherp op uw netvlies? De Belastingdienst heeft op haar website veelgestelde vragen en antwoorden geplaatst.
Om u wellicht wat meer helderheid en overzicht te bieden hebben wij onze top 10 hieronder uitgewerkt. Zie ook onze geactualiseerde whitepaper over de WKR.
- Aan het eind van het jaar heb ik nog vrije ruimte over. Kan ik deze met terugwerkende kracht gebruiken voor onbelaste bonussen?
U kunt vergoedingen, verstrekkingen of terbeschikkingstellingen niet met terugwerkende kracht aanwijzen als eindheffingsloon. Dat geldt ook voor bonussen. U bepaalt uiterlijk op het moment van vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen of u het loonbestanddeel aanwijst als eindheffingsloon. Hebt u eenmaal een keuze gemaakt, dan is deze definitief. - Bij wie ligt de bewijslast van de gebruikelijkheidstoets?
Als wij vinden dat de vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen ongebruikelijk zijn, ligt de bewijslast bij ons (De Belastingdienst).
- Geldt de vrije ruimte van 1,2% per kalenderjaar of (gebroken) boekjaar?
De vrije ruimte – 1,2% van het totale fiscale loon van uw werknemers – geldt per kalenderjaar. - Wat is het verschil tussen ‘ter beschikking stellen’ en ‘verstrekken’?
Als u uw werknemer iets ter beschikking stelt, blijft u eigenaar. Maar als u uw werknemer iets verstrekt, wordt hij de eigenaar.
- De kosten van tijdelijk verblijf zijn vrijgesteld. Maar wat is tijdelijk verblijf?
Van tijdelijk verblijf is bijvoorbeeld sprake als ambulante werknemers tijdens een dienstreis ergens moeten verblijven. Ook als het redelijk is dat uw werknemer (nog) niet dicht bij de plaats van het werk gaat wonen, is er sprake van tijdelijk verblijf. Dit is bijvoorbeeld het geval bij tijdelijke projecten of zolang de werknemer in de wettelijke proeftijd zit.
- Moet ik de werkkostenregeling ook toepassen bij stagiairs en werknemers met een nul-urencontract?
Op het moment dat u stagiairs en medewerkers met een nul-urencontract loon betaalt, zijn het werknemers en vallen ze ook onder de werkkostenregeling.
- Ik run een restaurant. Mijn koks werken 5 dagen per week van 13.00 tot 23.00 uur. Iedere werkdag eten wij met zijn allen een warme maaltijd voordat de gasten komen. Zijn deze maaltijden belast ?
Maaltijden met een meer dan bijkomstig zakelijk karakter zijn gericht vrijgesteld. Hiervan is sprake als uw werknemer door zijn werk tussen 17.00 en 20.00 uur niet thuis kan eten . Dit is in uw restaurant het geval. De maaltijden voor uw koks zijn daarom onbelast. - Ik stel standaard fruit beschikbaar voor zowel werknemers als bezoekers. Moet ik iets bij het loon tellen voor dit fruit?
Nee, voor kleine consumpties op de werkplek geldt een nihilwaardering.
- Ik organiseer een 3-daagse reis naar Barcelona voor al mijn personeel om het bedrijfsjubileum te vieren. Is dit belast loon voor mijn werknemers?
Zo’n reis heeft overwegend een consumptief karakter en de factuurwaarde (inclusief btw) is belast loon. U kunt dit loon aanwijzen als eindheffingsloon. - Kan ik mijn werknemers onbelast een cursus om te stoppen met roken laten volgen?
Ja, dat kan. De cursus moet dan wel deel uitmaken van het arboplan van uw onderneming.
Bron foto: Pixabay
Datum: 1 april 2016