Mag er afgeweken worden van de tabel voor de loonheffing?

Mag er afgeweken worden van de tabel voor de loonheffing?

De meeste medewerkers hebben inmiddels aangifte inkomstenbelasting gedaan. Bij sommigen zal blijken dat er een stukje terug betaald moet worden aan de Belastingdienst. Wij horen vaak dat medewerkers dan ook een verzoek indienen bij hun werkgever of er misschien dit jaar iets meer loonheffing (loonbelasting/premie volksverzekeringen) ingehouden kan worden, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan. Mag dit eigenlijk wel?

In principe houdt u als werkgever voor elke werknemer de witte tabel voor de loonheffing aan. Wanneer iemand dan kiest voor toepassing van de loonheffingskorting wordt er direct rekening gehouden met de kortingen zoals arbeidskorting, algemene heffingskorting etc. Maar als uw medewerker bijvoorbeeld ook nog een bijbaantje heeft als barkeeper in het weekend en ook daar de loonheffingskorting heeft toegepast, wordt er twee keer rekening gehouden met de loonheffingskorting. Daarom wordt er in eerste instantie altijd geadviseerd om alleen bij de meest verdienende baan de loonheffingskorting toe te passen. Soms wordt er dan nog te weinig loonheffing ingehouden door bijvoorbeeld bijzondere beloningen. In zo’n geval wil de medewerker dat u extra loonheffing inhoudt. Dat mag alleen als de inhouding hoger wordt en dit op verzoek van de medewerker is.
Dit kunt u doen door in LogiSal handmatig een hoger percentage in te voeren voor de bijzondere beloningen of een extra bedrag aan inhouding in te voeren. Het handmatig verhogen doet u in LogiSal door in de berekening te klikken op de knop LH (rechtsonder in de hoek). Het verhogen van het percentage voor de bijzondere beloningen kunt u doen bij de werknemer op het tabblad Fiscaal.