Kabinet: 1 jaar loondoorbetalingplicht voor kleine werkgevers
Werkgevers met maximaal tien werknemers in dienst hoeven hun zieke personeel straks niet meer verplicht twee jaar door te betalen bij ziekte. Als het aan het kabinet ligt, komt er een vrijwillige regeling voor kleine bedrijven, waarbij de loondoorbetalingplicht wordt bekort tot een jaar. Dat heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken bekendgemaakt. Het risico van de twee jaar loondoorbetaling bij ziekte is een ‘enorm probleem’ voor met name kleine bedrijven, zo sprak de PvdA-bewindsman. ‘Die hebben daar veel stress van. Ik wil niet dat dit risico hen ervan weerhoudt om nieuw personeel aan te nemen.
Asscher en minister Henk Kamp van Economische Zaken stellen voor dat uitkeringsinstantie UWV straks de loondoorbetaling in het tweede ziektejaar overneemt van ondernemingen met maximaal tien werknemers. Dit wordt bekostigd vanuit de collectieve werkgeverspremies en de overheid. Die wil hiervoor jaarlijks €20 miljoen uittrekken. De zieke werknemer gaat er qua inkomsten in dit plan niet op achteruit ten opzichte van de huidige situatie.
Volgens Asscher bestaat meer dan 80% van het Nederlandse bedrijfsleven uit ondernemingen met ten hoogste tien werknemers. Die hoeven zich niet per se aan te sluiten bij de regeling, waarbij UWV de doorbetaling van het tweede ziekte jaar op zich neemt. Als zij niet mee willen doen, moeten zij hun zieke personeel twee jaar blijven doorbetalen.
Datum: 6 oktober 2015