Geen VAR meer voor zzp’ers

Geen VAR meer voor zzp’ers

Als het aan het kabinet ligt, hebben zzp’ers en freelancers binnenkort geen VAR-verklaring meer nodig om te laten zien dat ze als zelfstandige werken. Ook de plannen voor een digitale opvolger zijn van de baan, schrijft Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën aan de Tweede Kamer.

In plaats daarvan gaat de Belastingdienst werken met voorbeeldovereenkomsten per sector, die op de website van de Belastingdienst komen.  Zzp´ers en opdrachtgevers worden samen verantwoordelijk voor het opgeven van de aard van hun arbeidsrelatie. Momenteel ligt die verantwoordelijkheid enkel bij zzp´ers.

Belangenorganisatie Zzp Nederland reageert in een persverklaring tevreden op de brief van Wiebes. ‘De huidige VAR is een omslachtig document en geeft alleen zekerheid voor de opdrachtgevers (…) Dat nu uiteindelijk is gekozen voor ons gezamenlijk plan van modelcontracten is een ware verbetering voor iedereen. Ondernemen wordt weer zoals het bedoeld is: ruimte voor ondernemen zonder overbodige administratieve lasten.’

 

Datum: 20 april 2015

 

Op dinsdag 26 september vanaf 08:00 uur vinden er bij de Belastingdienst werkzaamheden plaats, waardoor er tijdelijk geen verwerking plaats zal vinden. De Belastingdienst verwacht dat de verwerking rond 14:00 uur weer opgestart kan worden. Het kan dus zijn dat u tijdelijk later een ontvangstbevestiging van ons ontvangt dan u gewend bent.