Fiets van de zaak wordt minder ingewikkeld
De regels voor een fiets van de zaak worden iets minder ingewikkeld. Doel hiervan is meer forenzen op de fiets te krijgen. Mensen gebruiken hun fiets of auto van de zaak vaak ook privé. Over die privékilometers moeten zij belasting betalen. Voor een auto van de zaak is dat overzichtelijk. Hiervoor zijn immers vastgestelde bijtellingspercentages van toepassing. Over het bedrag van de bijtelling wordt de belasting betaald.
Voor een fiets ligt dat iets anders. Mensen moeten precies bijhouden hoeveel kilometers zij voor het werk en privé afleggen. Het gedeelte privé wordt bij het loon opgeteld. Daarvan kunnen zij dan weer de kosten voor bijvoorbeeld verzekering en onderhoud aftrekken. Over het saldo moet dan de belasting worden betaald. Dat levert heel wat (te veel?) gereken en gedoe op wat vaak ertoe leidt dat mensen dit achterwege laten.
Vanaf 2020 is dat hoogstwaarschijnlijk niet meer van toepassing. Dan is er ook sprake van een vaste bijtelling voor de fiets van de zaak. Hoe hoog de bijtelling wordt is nog niet bekend. Brancheorganisaties als ANWB, BOVAG en de Fietsersbond zijn blij met de plannen. Naast een vereenvoudiging in de regels worden er ook maatschappelijke voordelen behaald (minder CO2-uitstoot en minder ziekte en verzuim) Zeker in deze tijd een welkome bijkomstigheid.
De fiets van de zaak mag ook in combinatie met een auto van de zaak worden toegepast.
D.d.: 13-04-2018