Controle rittenadministratie met cameragegevens verboden

Controle rittenadministratie met cameragegevens verboden

De Belastingdienst mag de cameragegevens van de politie niet gebruiken om de rittenadministratie van de auto van de zaak te controleren. Dit is in strijd met het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens. Advocaat-generaal (heel kort door de bocht: een soort adviseur van de hoogste Nederlandse rechter) Niessen komt tot deze conclusie in zijn advies aan de Hoge Raad.

In deze casus had de werkgever een auto van de zaak ter beschikking gesteld aan zijn werknemer. De Belastingdienst had een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ afgegeven. In 2012 liet de fiscus aan de werknemer weten dat de rittenadministratie niet overeenstemde met de signaleringen van de ANPR-camera’s van de politie. De Belastingdienst legde over de jaren 2010, 2011 en 2012 naheffingsaanslagen loonbelasting op. De werknemer stapte naar de rechter. Hij vond dat het gebruik van de cameragegevens van de landelijke politie in strijd was met het EVRM omdat dit gebruik niet was gebaseerd op een wettelijke grondslag.

Het hof stelde dat de inbreuk op privacy uiterst gering was. De Belastingdienst had deze gegevens namelijk nodig voor een adequate belastingheffing. De werknemer ging vervolgens in cassatie. In zijn advies aan de Hoge Raad gaf de AG aan dat het zelfstandig opvragen van gegevens van de Belastingdienst niet gebaseerd was op een wettelijke grondslag. Dit zou anders zijn als de fiscus het verzoek had laten lopen via een overheidsinstantie, zoals de politie. De advocaat-generaal vindt dan ook dat de Hoge Raad het beroep van de werknemer gegrond moet verklaren. Het is nu afwachten of de Hoge Raad het advies gaat volgen.

 

Datum: 24 augustus 2016
Afbeelding: Fotolia

Op dinsdag 26 september vanaf 08:00 uur vinden er bij de Belastingdienst werkzaamheden plaats, waardoor er tijdelijk geen verwerking plaats zal vinden. De Belastingdienst verwacht dat de verwerking rond 14:00 uur weer opgestart kan worden. Het kan dus zijn dat u tijdelijk later een ontvangstbevestiging van ons ontvangt dan u gewend bent.