Consequenties onvolledig voldoen aan de identificatieplicht

Consequenties onvolledig voldoen aan de identificatieplicht

Als de identiteit van de medewerker niet volgens de regels is vastgesteld moet in de salarisadministratie het zogenoemde anoniementarief worden toegepast. Dit betekent voor de medewerker dat er standaard:

  • met het hoogste belastingtarief gerekend moet worden;
  • geen loonheffingskorting mag worden toegepast;
  • geen rekening wordt gehouden met het maximum premie- en bijdrageloon voor de premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke premie ZVW.

Nadat (dus niet met terugwerkende kracht) aan de identificatieplicht en bewaarplicht is voldaan mag de normale behandeling van de loonheffingen worden toegepast. Wanneer deze werkwijze niet wordt toegepast kan het bedrijf een verzuimboete van € 5.278, krijgen. Wanneer de werknemer (aantoonbaar) weigert aan zijn plicht te voldoen kan hij ook een boete krijgen.

Als een medewerker zich op de werkplek bij een controle niet kan identificeren kan hij door de politie worden meegenomen om de identiteit alsnog vast te stellen. Wanneer in dit kader de administratie niet op orde is kan uw bedrijf een boete of proces verbaal (met mogelijk een rechtszaak als gevolg) boven het hoofd hangen.

Meer informatie vindt u op deze pagina van de Rijksoverheid.

In LogiSal past u het anoniementarief toe bij Werknemer > Tab Fiscaal > Bijzondere Instellingen > Vink Anoniementarief aan.

 

identificatieplicht