Hoge Raad: verplicht einde aan ‘slapende dienstverbanden’

Volgens de wet Arbeidsmarkt in balans, mogen werkgevers hun langdurig zieke werknemers met een slapend dienstverband niet meer in dienst laten om zo de betaling van een transitievergoeding te omzeilen. Goed nieuws voor duizenden zieke werknemers.

Sommige werkgevers weigeren mee te werken en houden de werknemer in dienst. Zo hoeven ze geen transitievergoeding te betalen en ook geen salaris, want de werknemer zit thuis met een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Zodra de werknemer de pensioenleeftijd heeft bereikt stopt automatisch het dienstverband en vervalt zijn recht op een ontslagvergoeding. Duizenden mensen hebben volgens vakbonden en juristen zo’n slapend dienstverband en stappen in toenemende mate naar de rechter.

Vanaf april kunnen werkgevers bij het UWV de ontslagvergoeding voor zieke werknemers terugvragen. Daarom zegt de Hoge Raad dat het argument dat ze op hoge kosten worden gejaagd niet meer opgaat.

Meer nieuws over de wet Arbeidsmarkt in balans?

Zie: Wab nieuws

30 november hebben wij aan onze vaste klanten de verlengingsmail voor de licentiesleutel(s) verzonden. Het e-mailadres is het adres waarmee in het afgelopen jaar een webshop-account is aangemaakt. Mail gemist: neem contact op met de helpdesk.