Ben je vrij op Goede vrijdag of Bevrijdingsdag?
Veel werknemers in Nederland zijn in elk geval vrij op een aantal officiële feestdagen, zoals Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag en Eerste en Tweede Kerstdag. Over twee dagen ontstaat soms verwarring: Goede Vrijdag en Bevrijdingsdag. Toch zijn de regels voor het wel of niet vrij zijn op een feestdag eigenlijk vrij simpel.
Er moet een onderscheid maken tussen officiële feestdagen en verplichte vrije dagen. Een officiële feestdag is namelijk niet per definitie een verplichte vrije dag. Of een officiële feestdag ook een verplichte vrije dag is, is afhankelijk van wat er in de cao is afgesproken of wat je in de arbeidsovereenkomst hebt afgesproken.
In de wet staat niet op welke feestdagen werknemers recht hebben op een vrije dag. De meeste werknemers moeten op Goede Vrijdag en Bevrijdingsdag gewoon aan het werk, maar ook dit is dus afhankelijk van wat er schriftelijk is vastgelegd. In veel cao’s is wel afgesproken dat werknemers één keer in de vijf jaar vrij zijn op 5 mei. Staat in de arbeidsovereenkomst, het arbeidsvoorwaardenreglement of de cao dat werknemers vrij zijn op een feestdag, dan moet de werkgever ook het loon doorbetalen.
In sommige sectoren – denk aan de zorg of horeca – is het soms onvermijdelijk dat werknemers op een feestdag moeten werken. Meestal krijgen zij dan een toeslag, maar ook dit is niet in de wet bepaald. Wel zijn hier in de cao vaak afspraken over gemaakt. Vaak krijgen werknemers dan ook de mogelijkheid om op een ander moment alsnog een (betaalde) vrije dag op te nemen.